March 4, 2011

Holiday in Bandung, Indonesia.. part 1


As salam...

sungguh!! penat pun tak hilang lagi ni..even sebenarnya kitaorg dah sampai KL Selasa tapi penat tu still ada..mana tak nya kan..sampai2 KL unpacked barang, basuh baju, kemas bilik, lipat baju..penat sehingga temper dengan en.hasben...ok,bab tu takmo komen banyak2..hahahahaha...

since tengah fresh lagi pasal holiday kitaorang kali ni, aku nak share pasal travel kitaorg..dari hari 1st sampai hari last..kita start sekarang ek...semua duduk diam2..hehehe

Day 1st
From Malaysia to Jakarta and Bandung Indonesia..

Kenapa Jakarta?? saja je nak berjalan..kalau orang tanya dah g Jakarta ke belum, leh la jawab dah..walaupun kitaorg guna airport Jakarta untuk travelling kitaorg ke Bandung je...hehehehe...

From Malaysia kitaorg naik Airasia nya airlines..pastu turun di Jakarta..dari Jakarta nak ke Bandung, kitaorg naik kereta sewa..biasalah orang kaya macam kitaorang ni...mana nak naik tren ke bas ke kan...ceh ceh ceh...berlagak giler minah sorang ni!! takdelah kaya ok! plannya memang nak naik tren..sebab dari Jakarta nak ke Bandung ada beberapa cara..antaranya ialah:

naik teksi - kalau nak naik teksi, sila naik teksi BlueBird sahaja ya kawan2..teksi BlueBird ni color biru dan harga dia adalah mengikut meter..jadi takde lah istilah dikencing oleh pemandu2 teksi di sana...harga yang aku tahu after buat kajian di internet adalah sekitar Rp250,000 iaitu lebih kurang RM86..ikut rate currency time korang g la..
naik tren - dari airport leh naik bis (bas) atau pun teksi ke stesen keretapi Jakarta..kalau bas, naik bas Damri..tapi kalau teksi seperti yang diberitahu awal2 tadi..naik teksi bluebird je..tambang bas sekitar Rp5,000 dan teksi Rp50,000.tambang keretapi plak dari Jakarta ke Bandung sekitar Rp20,000 hingga Rp40,000..ikut kelas berapa yang kita ambil..
naik bas - paling ekonomi..tapi lupa plak berapa harga dia..setiap 1 jam ada bas yang akan ke Bandung..
naik kereta sewa - paling mudah! tapi percent untuk kene tipu tu tinggi..biasalah, diaorg cari makan..sama macam kat KLIA, LCCT..

mengikut pengalaman kiraorang yang baru ke sana, memang kitaorg kene tipu! lepas je check out dah ada beberapa orang duk mengekor je kitaorg g mana sambil mempromosikan kereta sewa diaorg..en.hasben plak jenis rimas, dan malas nak bising2..dia pun kata naik kereta sewa je..harga yang diaorg tawarkan memula Rp180,000 seorang..kalau kitaorg berdua dah kene Rp360,000..en.hasben tawar punya tawar dapat la Rp150,000 seorang..kalau kita comparekan dengan harga teksi tak jauh beza..sebab kalau teksi terus ke Bandung pun dalam Rp250,000. cumanya, kereta sewa tu akan cukupkan 4orang satu kereta baru diaorg bergerak..kereta yang digunakan ialah Avanza..ok fine! bila aku tanya dah ada orang ke belum, orang tu cakap terus bergerak..bila sampai2 je kat kereta, takde orang lagi ok! orang yg janji tu pun dah ke mana hilang..sebab dia main pass kitaorg kat tuan punya kereta sewa tu..memang bikin panas, dan ketensionan pun dah 80%..
orang tu mintak kitaorg bayar dan tunggu dalam 30-45minit..baru je nak kuarkan duit bayar duit kereta tu, dah ada sekumpulan lelaki yang tetiba mintak Rp100,000 atas alasan diaorg tolong bawakan luggage..damn! aku yang memang dah hangin 80% naik lagi 10%..aku bising takmo bagi, tapi diaorg duk tunggu kat depan pintu kereta..en.hasben nak bagi tapi aku suruh bagi Rp50,000 je..sebab kitaorg nya luggage 1 je kot! tu pun yang ada roda..bukan kene angkat pun..tapi diaorg tetap tunggu dan membebel-bebel depan pintu..en.hasben bagi je lagi Rp50,000 (bila tanya balik skrg ni nape dia bagi je, dia cakap kita kat negara orang..dia malas nak kecoh2)...masa tu level kemarahan aku dah sampai 100%..pastu dah blah orang2 tu, kitaorang bayar plak duit kereta sewa..dah terbang Rp400,000..
lepas 20 minit belum gak bergerak..en.hasben yang memula cool lagi pun dah hangin..tapi dia takleh hangin kat aku..sebab confirm dia yang kene sembur nanti dengan singa betina ni kan..hehehe
tetiba dapat call dari Om Agoes yang kat Bandung tu..dia cakap kat en.hasben naik bas je..cancel kan je kereta sewa tu sebab lama sangat tunggu..en.hasben pun cakap dengan supir tersebut..supir tu g tanya plak pengurus dia..pengurus dia datang dan bagitahu boleh cancel tapi duit dapat balik 50% je...aku tanya balik kat pengurus tu sampai bila nak kene tunggu ni.dia cakap 30-45minit..jadi aku tanya kalau 30-45minit takde orang gak, macam mana..dia cakap tunggu sekejap lagi..kalau takmo tunggu, kitaorang tambah Rp150,000 dan supir tu dah leh terus bergerak..nada aku memang dah takde kesian la..memang rasanya orang tu pun tau aku dah hangin..dan memang aku tengah hangin..
tetiba ada 1 avanza lain datang..dia cakap kalau nak ke Bandung, dia leh terus bergerak..kitaorang 2orang je pun takpe..cuma kene tambah Rp100,000 lagi..en.hasben mintak kurang..tambah Rp50,000 je..tawar punya tawar, dapat la..apa lagi, dengan lajunya kitaorang tukar kereta..
so, total kos kitaorg dari Jakarta - Bandung Rp450,000..confirm la aku tak menikmati langsung perjalanan dari Jakarta ke Bandung tu..sebab dah totally bengang...en.hasben takleh nak cakap apa..dia yang silap..sebab ngada2 nak naik kereta sewa..ikut plan patutnya naik tren je..kalau comparekan harga naik yang paling mahal la kita ambik kan, teksi ke stesen keretapi Jakarta Rp50,000 + tren Rp40,000 = Rp90,000 seorang..2 orang Rp180,000 je..eiiiii...berganda jadinya kos perjalanan kitaorang...

en.hasben pun tau dia salah, dia sedaya upaya pujuk..tapi dia pun sedia maklum bini dia mcm mana...lama gak la nak pujuk bini dia bagi cool balik...nasib baik before sampai Bandung bini dia dah cool..sayang suami kan..takmo hangin lelama time holiday..hahaha ;p

kene set dalam mind, kalau Jakarta memang sinonim dengan macet nya..macet tu kesesakan lalu lintas..jadi perjalanan kitaorang ke Bandung dalam 3-4jam..adalah berhenti kat kilometer 33. situ macam RnR la kiranya..supir tu makan kat nasi padang..kitaorang pun try jugak la..ada je KFC, A&W sume..tapi malas la..Malaysia pun ada! ;p

supir terus antar kitaorang ke hotel..before tu kitaorang dah booked hotel kat Jalan Cihampelas..lepas je check in terus kitaorang ke kamar..kamar 105..kamar kitaorang kat bawah tanah..takde tingkap..cuak gile..tapi tak leh nak tukar..sebab kamar sume full..malam minggu katanya..ramai yang liburan di Bandung..waduh....kitaorang layan je..kondisi hotel boleh la..tapi ada rasa geli2 jugak...

aku pun terus landing atas katil sementara tunggu Om Agoes datang..before tu Om dah call nak datang hotel dan bawa kitaorg g makan..en.hasben amik handphone dan nak inform Om, kitaorg dah kat hotel..tengok je handphone, takde coverage ok! bawah tanah = takde coverage..serious tak best!

Om Agoes pun sampai tak lama selepas tu..dia datang dengan anak dia Odhe..tante tak ikut sebab dia lagi pusing..nak rest kat rumah..so, kitaorang berempat je yang pergi makan...destinasi kitaorg terus ke Pisang Bakar with cheese..................yeaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhh

makanan yang wajib makan bila ada kat Bandung! my favorite!! jadinya aku makan pisang bakar with keju and susu..en.hasben makan pisang bakar with susu, keju and chocolate..yummy kan....chocolate tu diaorg guna chocolate rice...

after makan, kitaorang terus pulang hotel sebab dah letih sangat..lagipun Om esoknya nak bukak kedai..kitaorang sampai je hotel terus zzzzzzzzzzzz TIDO!

:: dalam flight ::

:: makan dalam flight ::

:: king kong di bandar Jakarta ::

:: macetnya bandar Jakarta..uishhh baru perasan la ada iklan SALE..kalau nampak awal2, leh singgah kejap ;p ::

:: nasi padang kat RnR ::

:: antara lauk2 yang disediakan ::

:: kari kepala ikan pun ada ::

:: licin ok pinggan i ::

:: sila convert sendiri harga menu tersebut..hehe.. ::


tadaaaa...ada sambungan lagi post ni..tungguuuu~~

2 comments:

+++ hAl AkU bUkAn HaL kAu +++ said...

assalamualaikum..hye kak..best sgt bce story akak mse kt bandung..dpt taw selok belok kt sne sbb bakal2 ke sne jugak

larva bandung holiday said...

ASSALAMUALAIKUM WR WB
TUAN / PUAN FYI

1 CAR TOYOTA AVANZA 2013 FOR 2-5 PAX
PAKET MURAH PROMO "1" : RP 400.000 / 115RM
INCLUDE:

> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG
AIRPORT ( SAME DAY TOUR PACKAGE)
> PLUS PARKING TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET LAWATAN TEMPAT PELANCONGAN
> DALAM KOTA ( PASAR BARU, FO DAGO STREET + RIAU STREET + TRANS STUDIO THEMES PARK + SAUNG ANGKLUNG UDJO +TOKO TIGA + RUMAH MODE)


PAKET MURAH PROMO "2" LEMBANG AREA - TANGKUBAN PERAHU TOUR : RP 425.000 / 125RM
INCLUDE:
> 12 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM / MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG
AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> DALAM KOTA + LEMBANG AREA ( FLOATING MARKET, SARI
ATER, TANGKUBAN PERAHU, TEA PARK, STRAWBERRY FARM)
> TIDAK TERMASUK TIKET LAWATAN TEMPAT PELANCONGAN

PAKET MURAH "3" CIWIDEY : RP 450.000 / 135 RM
INCLUDE:
> 12HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR BANDUNG
AIRPORT ( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> DALAM KOTA + CIWIDEY ( KEBUN STRAWBERRY, KAWAH
PUTIH , JALAN CIBADUYUT,FACTORY OUTLET BANDUNG)




PAKET MURAH "4" JAKARTA - BANDUNG : RP 775.000 / 230RM
INCLUDE:
> 16 HOURS CAR USAGE ( TOYOTA Avanza)
> PLUS DRIVER
> PLUS BBM/ MINYAK
> PICK UP & RETURN TRANSFER FROM HOTEL OR AIRPORT
( SAME DAY TOUR)
> PLUS PARKING TAX
> PLUS TOL / HIGHWAY TAX
> TIDAK TERMASUK TIKET MASUK WISATA


NEED HOTEL BUJET DENGAN HARGA BERPATUTAN?
raffleshome hotel, mine home hotel, amirah hotel, ardelia hotel, hyperinn hotel, patradisa hotel, asoka hotel, emia hotel etc : RATE 90rm/room/day all included free buffet breakfast and rate includedbtax and services

WE PROVIDE KERETA FOR 2 PAX, 7 PAX, 10 PAX, 14 PAX , 17 PAX , 22 PAX,27 PAX, 33, 44 PAX, 59 PAX.

CALL OR TEXT : MOHD RAFHI
whatsapp : +62 8788 0444 031