February 5, 2013

Baby few words - part 2 (animals)


Salam!
Hi!

This is part 2 nya story sambungan dari part 1..tapi kali ni kita concentrate binatang pulokss ye..

moh kita tengok apa yang baby Zara dah pandai cakap untuk umur dia 1tahun 2bulan 7hari.. :) 

1st binatang yang dia kenal ialah burung ataupun bahasa omputihnya BIRD! anak saya tak pandai cakap melayu kalau jumpa burung..dia sebut BIRD! huahuahua.. punca dia kenal bird sebab pagi2 atuk neneknya bawa dia jalan2 kat bawah flat sambil tunjuk bird flying in the sky.. waaaa gitu dramanya.... ;p

birds

ok, next yang Zara dah kenal ayam..dia sebut 'yam' sebab pelat ye kawan2..kalau tanya dia bunyi ayam macam mana, dia jawab "oak oak oak" bukan "kok kok kok"..ni pun sebab pelat. ok la, asal kita yang besar ni boleh faham. jangan marah kalau baby pelat tapi kita as orang dewasa ni jangan ajar baby cakap pelat..sampai ke besar nanti pelatnya.. :)

yang ni rasanya cepat je baby boleh kenal..cat @ miaow miaow..Zara tak tahu sebut cat, tak tahu sebut kucing.. dia tahu miaow miaow je..cara dia panggil miaow pula macam ni " miaoww, come come" sambil tangan lurus ke depan dan jari lentik2 dengan penuh gaya..lagi best dia sambung pulak dengan bunyi dari lidah macam kita selalu buat masa panggil kucing.. ohhhmydaughter! she is so funny! hilang penat kerja tahu tak dengan kerenah anak-anak..

seiring meningkatnya usia Zara, ada macam-macam laagi binatang yang dia kenal..antaranya nyamuk, lion.. lion dia tak pernah tengok live tapi dari buku dia..tips nak beli buku untuk baby, beli yang tebal2, banyak gambar dan colorful. memula memang baby main bukak tutup bukak tutup buku tu..tapi bila dia selalu tengok gambar, kita pun ajar dia, dia akan ingat dan faham..

baru-baru ini yang Zara selalu sebut sekarang ialah ANT! kan i dah bilang, anak i speaking omputih je..hahaha..gurau2 di pagi hari.. :) mummy selalu cakap dengan Zara macam ni, "Ant, gigit bontot Zara".. berkeliaran la Zara lari sebab takut semut gigit dia..nanti dia pun sama cakap "gigit". comel bila sebut gigit...tak pelat pun..hehehhehe

Ant yang nak gigit bontot Zara. )

ok setakat ni dulu..mummy Zara pun nak kene buat kerja ni..nanti kita sambung part 3 ye..Insya Allah..SalamSayang,
MummyZara

No comments: